Vad är programmerat?
Madicken, Danny, My-Linn och Burcu. Videt.
Konkretiserande lärandeobjekt:
För att vara programmerad krävs det är det finns en dator (hjärnan i föremålet).
Eleverna ska veta att en robot är något som är programmerat och skapat för att utföra eller underlätta en syssla.
Eleverna ska veta att tvättmaskin, diskmaskin, smartmobil och robotgräsklippare är programmerade. Eleverna ska känna till att dessa kan ersätta maskiner och verktyg som fyller samma funktion men inte är programmerade.
Eleverna ska känna till att något programmerat är något utformat av människan.
Vår lektionsplanering är utformad för en årskurs 3. Eleverna bör ha grundläggande förståelse för att vissa saker behöver energi för att fungera samt några energikällor det kan finnas för tekniska föremål.
Vi introducerar eleverna till “vad är programmerat” genom att visa en bild på olika programmerade och oprogrammerade föremål av samma karaktär, till exempel mobiltelefon och en gammal vanlig telefon. Eleverna förklarar vad de ser i bilden och berättar vad som är programmerat i bilden. Samma bilder används till att spela ett memory där de parar ihop föremål som är oprogrammerade med sin programmerade version. Vi diskuterar sedan tillsammans vad som krävs för att något ska vara programmerat och att det är människor som har gjort programmeringen.
Vi kommer i det praktiska momentet arbeta utifrån ett arbetsblad där de får tänka kring och skapa en robot som på något sätt skulle underlätta vardagen i hemmet. Arbetsbladet anpassas efter klassens behov. Man kan ta bort skrivdelen och lägga fokus på bilder. Arbetsbladet innehåller förslag på objekt de kan göra robotar av. I en klass som behöver tydlig styrning kan man förbestämma områden och objekt för att eleverna inte ska bli överväldigade av valmöjligheter.
Eleverna blir indelade i grupper där de diskuterar vilka robotar man kan skapa utefter de instruktioner och begränsningar de fått. På så vis stöttar de varandra i kreativitet och tankegång. Sedan får eleverna arbeta med sitt arbetsblad individuellt. Von Otter och Cederqvist (2022, s 128) skriver att relationen mellan människa och teknik har varit viktig för människans överlevnad. När människan har skapat och utvecklat nya verktyg har det samtidigt skapat nya förbättrade förutsättningar att överleva. När inte det finns samma behov berättar författarna att teknikutvecklingen inte bara längre handlar om överlevnad utan att det finns intresse av att se vad som är tekniskt möjligt att åstadkomma.
Avslutningsvis reflekterar vi tillsammans i helklass kring hur eleverna tror att framtiden kan se ut, hur de tror deras vardag påverkas av att saker blir programmerade.
Undervisningen är utformad utifrån läroplanen för grundskola, förskoleklass och fritidshemmet (2022). Där står det att eleverna ska veta “vad datorer används till och deras delar för inmatning, utmatning och lagring av information. Föremål i elevernas vardag som styrs med hjälp av programmering, till exempel hushållsmaskiner och smarta telefoner”. Eleverna arbetar med detta i inledningen av lektionen och får en förståelse för vilka programmerade föremål det finns i vardagen. Det står även “Undersökande av hur några föremål i elevernas vardag är utformade och hur deras funktion kan förbättras”. Eleverna får i det praktiska momentet arbeta med utveckling av vardagsföremål.
Referenslista
Skolverket (2022). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022. (Uppl. 1). [Stockholm]: Skolverket.
Von Otter, A-M. och Cederqvist, A-M. (2022). Teknik i skolan. Liber.
Bilagor
Bilaga 1
Arbetsblad: Min smarta robot
Bilaga 2
Robotmemory
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar